Güneş enerjisi depolarımız metal aksamı tümüyle paslanmaz çelikten(krom-nikel) imal edilmiştir. Bu nedenle üretilen sıcak su içilebilir özelliktedir. Galvaniz kullanılan sistemlerde zamanla paslanma kireçlenme,tıkanma problemleri olmaktadır. Ayrıca galvaniz ve bu kalitedeki sistemlerde üretilen su içilebilir özellikte değildir. Sistemlerimizde sıcak ve soğuk su depolarında 50 mm kalınlığında poliüretan kullanılmaktadır.Bu sayede soğuk havalarda depodaki sıcak su uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Güneş olmadığında bile uzun süre depo içerisindeki sıcak su kullanılabilmektedir. Güneş enerjisi sistemlerinin kazanlarında genellikle cam yünü kullanılmaktadır. Bunların ısıyı tutma özellikleri poliüretana göre çok daha düşüktür.
İki tüp arasında vakum olduğundan iletimle ve taşınımla ısı kaybı ihmal edilecek mertebededir. Vakum tüpler İç içe geçmiş iki adet cam şeklindedir. İç tüpün dış yüzeyi güneş ışınlarını çok yüksek oranda emen sellektif bir kaplama ile kaplıdır. Dış tüpten içeri giren ışınlar selektif yüzey vasıtası ile %93 oranında emilmekte ancak %7 oranında dışarıya yansıtmaktadır. İki cam tüp arasındaki boşluk ise selektif yüzey üzerinde biriken ısı enerjisinin, taşınım yoluyla dışarı kaçmasını da engellemektedir. Bu nedenle ısı kaybı minimum düzeye inmektedir. Bu durum kış aylarında sistemin verimini de yükseltmektedir.
Vakum tüplerinin şeklinin yuvarlak oluşu, gün boyunca güneş ışınlarının daima dik olarak alınmasını da sağlamakta dolayısı ile Enerji Sistemin verimine katkı sağlamaktadır. Soğuk, yağmurlu, karlı ve rüzgarlı havaların tüp içindeki ısıyı alması vakum sayesinde önlenmiştir. Bu nedenle sistem tüm yıl boyunca kullanılabilmektedir. Kolektörlü sistemlerde vakum olmaması nedeniyle soğuk havalarda ısı kaybı çok yüksektir. Isı kaybı verimi oldukça düşürmekte ve tüm yıl boyunca kullanılmasını engellemektedir. Vakum tüplü güneş enerjilerine antifriz koymaya gerek yoktur. Sistem -°C sıcaklıkta ve açık bulutlu havalarda bile sıcak su üretmektedir. Eski model güneş enerjisi sistemlerinde soğuk havalarda suyun donma tehlikesine karşı ilave antifiriz koymak gerekmektedir. Buna rağmen 0°C’nin altında ki sıcaklıklarda bu sistemler verimli çalışmamaktadırlar.
Silindir şeklindeki vakum tüpler güneş ışınlarını tüm gün boyunca dik olarak almakta ve özel kaplaması sayesinde yansıma minimuma indirilmektedir. Bu sayede su sıcaklıgı yaz şartlarında 95 °C’ye ,kış şartlarında 55°C’ye çıkmaktadır. Bu nedenle vakum tüplü sistemlere çelik toplu şamandıra takılmaktadır. Plastik toplu şamandıralar bu sıcaklığa dayanamamaktadır. Eski model güneş enerjileri sadece gün ortasında güneş ışınlarını dik almaktadır.Bu sistemlerde sıcaklık daha düşük seviyelerde kalmaktadır. Örnek olarak verecek olursak 24 adet vakum tüplü güneş enerjisi, 150 litre sıcak su deposu ve 50-100-150 litre olabilmek üzere farklı tiplerde soğuk su depo kapasitesi bulunmaktadır. Piyasada 18-24-30-36’lı sistemler bulunmaktadır. Firmamız en kaliteli işçilikle montajınızı yaptıktan sonra servis garantisi sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!